X
Kontakt informacije

Rožac 11, CAP 52470 Umag, Umago

+385 52 752 116

info@zarubica.hr

Dogovorite termin

Implantologija

Što je zubni implanat?

Zubni implantant je titanski nadomjestak koji zamjenjuje nedostatak zuba ili nepovratno oštećen zub i korijen.

Ugradnja implanata je u potpunosti bezbolan postupak nadomještanja zuba i njegovog korijena stabilnim metalnim nosačem (abutment).

Postupak ugradnje implantata

Prvi svakom zahvatu prvo se odrađuje dijagnostička i klinička procjena. Ispituje se kvaliteta i oblik čeljusne kosti, postoje li kakve upalne promjene u kosti i sl. Zatim detaljno ispitivanje pacijenata o njihovoj medicinskoj i stomatološkoj anamnezi.

Klasična metoda ugradnje zubnih implantata.

1. Prvo se uklanja postojeći, oštećeni zub (ako već nije izvađen).

2. Čeljusna kost se priprema za ugradnju implantata. Ako se vadi zub čeka se period od 2-3 mjeseca kako bi čeljusna kost zacijelila.

3. Nakon uspješnog zacjeljivanja ugrađuje se implantat. Ugradnja je potpuno bezbolna. Nakon ugradnje ostavlja se implantat 3-4 mjeseca u kosti kako bi se uspješno integrirao. Tijekom zarastanja, ako implantat ima primarnu stabilnost, može se nositi i privremena krunica.

4. Nakon što je okolno koštano tkivo sraslo s implantatom (nakon 3-4mj.) i tako osiguralo stabilan temelj za novi zub, na implantat se postavlja gingivo-former koji oblikuje zubno meso za zubni nadomjestak.

5. Nakon tjedan do dva kasnije, nakon zarastanja i oblikovanja zubnog mesa, na implantat se postavlja suprastruktura (abutment) na koju se postavlja protetski rad.

Time se postiže vrhunsko funkcionalno, ali i estetsko rješenje. Ovim načinom ostavlja se puno vremena za zacjeljivanje između faza. Dok se ne postave trajne keramičke krunice (metal-keramičke ili bezmetalne krunice) pacijent nosi privremene krunice.

Ankylos sustav implantata

Pouzdan je i dobro dizajniran sustav zubnih implantata koji vam nudi rješenja koja pružaju dugoročno zadovoljstvo. U našim ordinacijama ugradujemo njemačke implantate Ankylos. Nije svejedno koje materijale koristite. Stoga izaberite certificiranu tehnologiju..

Što je ALL-ON-4

Metoda je nastala kao odgovor struke na nemogućnost direktne ugradnje implantata u stražnje dijelove čeljusti.

All-on-4 je metoda koja se temelji na protetskom mostu koji je fiksno učvršćen vijcima na četiri posebno postavljena implantata. Metoda je nastala kao odgovor struke na nemogućnost direktne ugradnje implantata u stražnje dijelove čeljusti.

Nakon cijeljenja koje traje nekoliko mjeseci izrađjuje se fiksni most na postavljenim implanatima. ALL-ON-6 postupak je isti kao i kod All-on-4 samo se ugrađjuje 6 umjesto 4 implanata. U pravilu, uvijek je bolje imati čim više nosača za protetski rad stoga je ova metoda odlično rješenje za bezube čeljusti.

No treba imati na umu da u pojedinim situacijama, zbog male količine ili loše kvalitete kosti, postoji ograničen broj implantata koje je moguće postaviti. Obično se u gornjoj čeljusti ugrađjuju 6 implanata, a u donjoj 2-4 implantata.

Oralna kirurgija

Oralna kirurgija obuhvaća sve zahvate koji zahtijevaju rezanje ili uklanjanje tkiva ili zubi iz usne šupljine.

Najčešći oralnokirurški postupci su:

  • Apikotomija ili resekcija korijena: kirurški zahvat uklanjanja vrška korijena, uklanjanje periapikalnih upalnih promjene (granuloma, cisti) na korijenima zuba
  • Uklanjanje cista (cistektomija)
  • Podizanje sinusa – postavljanje implantata je moguće jedino ako preostali alveolarni greben ima dovoljan volumen koji će držati implantat. Gubitkom zuba, volumen kosti se smanjuje. Postupkom podizanja dna sinusa dodajemo kost u sinusnu šupljinu u gornjoj čeljusti. Pri tom se postupku koriste umjetni materijali (umjetna kost).
  • Alveotomija – kirurško vađenje impaktiranih ili retiniranih umnjaka.

Oporavak nakon kirurških zahvata

U pravilu svi kirurški zahvati rade se pod lokalnom anestezijom i za vrijeme samog zahvata pacijent ne smije osjetiti nikakvu bol i nelagodu.

Nakon samog zahvata, pacijentu se daju pismene i usmene upute u postoperativne postupke. Nakon samog zahvata, pacijent će sigurno osjećati nelagodu.

U prvih 48h od zahvata osjeća se lagana bol, oteklina i crvenilo. Ako su zahvati jednostavniji i bol i nelagoda nisu jako izraženi. Nakon 72h sata pacijent ne smije osjećati nikavu vrstu bolova.

što možemo napraviti za vas

Ostale usluge

Opća stomatologija

Estetska stomatologija

Ortodoncija

Protetika

Parodontologija