X
Kontakt informacije

Rožac 11, CAP 52470 Umag, Umago

+385 52 752 116

info@zarubica.hr

Dogovorite termin

Parodontologija

Parodontologija proučava specijalizirani sustav tvrdih i mekih tkiva koji podupiru zube i drže ih na mjestu u čeljusti.

Što liječi parodontologija i kome je potrebna?

Parodontologija liječi bolest desni nazvanu parodontitis.To je kronična upalna bolest koju pokreću mikroorganizmi. Parodontitis je uvijek pokrenut nakupljanjem naslaga na zubima.

Gingivitis – prvi znak parodontološke bolesti

Parodontitis uvijek započinje upalom zubnog mesa (gingive) i to je poznato kao gingivitis.U početku se javlja kao natečenost ili lagano crvenilo desni ili krvarenje prilikom pranja zubiju ili žvakanja.

Upala se može proširiti ispod zubne gingive duž zubnog korijena. To može prouzročiti trajno oštećenje tkiva, te na kraju dovesti do gubitka zuba.

Liječenje

Uklanjanje tvrdih zubnih naslaga (kamenca)

Uklanjanje tvrdih zubnih naslaga (kamenca), jedan je od najbitnijih terapijskih postupaka u zaustavljanju daljnjeg razvoja bolesti. Redovito uklanjanje kamenca svakih 6 mjeseci od velike je važnosti za ublažavanje simptoma i zaustavljanje napredovanja bolesti.

Kiretaže parodontalnih džepova

Kada se bolest proširi duž korijena zuba, tada se pojavljuju parodontalni džepovi koje je kiretažom moguće ukloniti i time se zaustavlja daljnja destrukcija kosti.

Korektivna kirurška terapija

U kasnijim fazama bolesti, ako se ne liječi na vrijeme, potrebna je pomoć kirurgije. Stomatolog ispravlja koštane defekte, po potrebi se dodaje umjetna kost ili se korigira defektna kost.

Kontrole

Pažljivom i preciznom procjenom liječenja obično je moguće u potpunosti zaustaviti napredak parodontitisa. Dugotrajan uspjeh paradontoloških liječenja zajamčen je redovitim kontrolama i pravilnim oralno higijenskim navikama pacijenta.

što možemo napraviti za vas

Ostale usluge

Opća stomatologija

Estetska stomatologija

Ortodoncija

Implantologija

Protetika